Ti ting du ikke viste om Zanzibar, Tanzania.

av | Afrika, Tanzania, Tanzania | 0 kommentarer

Så lander vi på Zanzibar! Vi blir effektivt hentet på flyplassen, og på vei til hotellet får vi vår første intro til det som kalles «krydderøya». Vår sjåfør er vokst opp i Stone Town. Han er en liten fyr i femtiårene med et lurt smil og snille øyne. Det er så vidt saggebuksene holdes oppe av et gammelt belte, og med en sliten caps tar han imot oss som om vi er gamle kjente. Nå er det hans ansvar å få oss oppdatert om hva som skjer her på øya og det fortest mulig! Ut på veien som tydeligvis er venstrekjørt, se det, da har vi lært noe allerede og vår første introduksjon til Zanzibar er i gang!

Tre lyskryss på hele øya!

Det finnes kun tre lyskryss på hele Zanzibar og de er solcelle-drevet. Tre dager med regn og ingen av dem virker! Vår sjåfør synes det er ustyrtelig morsomt og ler så hele bilen rister!

 Zanzibar er ingen krydderøy!

En annen ting er at krydderøya Zanzibar ikke er noen krydderøy! Det var før, det. Nå dyrkes det knapt nok til forsyning av øyas innbyggere. Men alle krydderplantasjene, spør jeg? Ja, det er små bondegårder som dyrker litt her og der og så kommer turistene og ser på. De liker å se på krydder, sier han litt undrende.

Under revolusjonen i 1964 ble det delt ut land til innbyggerne, og da gikk alt skeis vet du. Mange av dem som fikk land hadde jo ingen interesse av krydder eller dyrking av noe som helst, så alt gikk til dundas. Plantasjene ble delt opp, vanningssystemene ble ødelagte og det var slutten på krydderproduksjonen i stor skala her. Så krydderøya Zanzibar….Ja! Det er bare for turistene, sier han. Det er ikke noen krydderøy her! Før ble det eksportert krydder i tonnevis men ingenting herfra lenger!

Ekstrem forskjell mellom høy og lavvann

Du vet at det er ekstrem forskjell mellom høyvann og lavvann, spør vår sjåfør. Opptil 2-3 kilometer må du gå før du kommer til havet når det er lavvann. Noen turister blir helt skrekkslagne når de ser våre fiskebåter ligger der på tørr sand og bølgene slår langt der ute. Det er vi vant til her!

De du møter er ikke herfra!

En annen ting er at mange av de du møter på hotellene ikke er fra Zanzibar, men fra fastlandet (Tanzania). Her er vi muslimer vet du. Da kan vi ikke servere alkohol eller grisekjøtt, så mange av dem som jobber på hotellene kommer fra fastlandet, for der er de kristne. De fra Zanzibar kan jobbe med vedlikehold og hage, men ikke med servering. Det bor 1,5 millioner mennesker her og 95% av oss er muslimer.

Stone Town holdt på å falle sammen

Da jeg vokste opp i Stone Town holdt byen på å rase sammen. Bor dere i Stone Town, spurte folk??! Kom dere ut derfra, bygningene vil falle sammen og dere kommer til å bli skadet! Det var vegger som hadde falt ut, taket var blåst av. Der det er et fancy boutique hotell i dag, der pleide vi å ha løshundene om natten. Det var bare en høy grunnmur der, sier han og ler. Se på det i dag med svømmebasseng og alt mulig, det så ikke sånn ut før da løshundene bodde der!

Korrupt politi

Så er det politikontroll og vi blir vinket til siden. Vår sjåfør snakker med politiet som vifter ham videre. Var det promillekontroll, spør jeg uvitende. Nei, det er politiets måte å heve lønnen sin på, sier han. Vi må gi dem noen shilling, ellers får vi bot.

Korrupsjon, spør jeg dumt. Jada, sier vår sjåfør med et smil. Det var et kjærestepar på besøk på Zanzibar, han var engelsk og hun var fra Kenya, de filmet en politimann som tok i mot bestikkelser. Han fikk sparken selv om alle vet at alle politimenn gjør det samme…..På en tur kan jeg møte tre, fire slike kontroller, sier han oppgitt. Nå er de livredde for kamera!

Lavt og frodig

Zanzibar er kun 120 meter på sitt høyeste. Det er utrolig frodig, det vokser store mango-, avokado- og papayatrær, men fjell finnes det ikke mye av. For første gang ser jeg baobabtrær, og sjåføren snakker ivirig om planter og frukt jeg aldri har hørt om. På veien kjører vi forbi en bod med store buketter knallrød litchifrukt.

By av korallstein!

Stone Town er bygget av stein, det vet du, sier sjåføren. Men visste du at mange av husene er bygget av korallstein? Det er ikke lov lenger, men før bygde vi hus av koraller!

Lokal buss, DalaDala

Dala Dala bussene som frakter innbyggere og turister rundt på øya har det navnet fordi det i gamle dager kostet en dollar å komme fra den ene siden av øya til den andre. En dollar (dala) en vei og en dollar (dala) den andre veien.

Ikke gift, ingen sex!

Vet du hvorfor det er så lav kriminalitet på Zanzibar, spør sjåføren ivrig. Det er fordi vi ikke tillater sex før ekteskapet. Hvis noen er så uheldige å få et barn likevel, er det vår skikk å ta vare på det barnet hvis ikke foreldrene kan. Da tar besteforeldre hånd om barnet, dermed har vi ikke mange gatebarn. Det er bedre for alle!

 

Så er vi fremme ved hotellet og vår mann forsvinner før vi får takket ham for all informasjonen. Etterhvert skulle han bli ett av mange hyggelige møter med gjestfrie folk som med stor iver delte av øyas utrolige historie.

Stone Town, Zanzibar