Utenomjordiske Cappadocia i Tyrkia!

av | Europa, Tyrkia, Tyrkia | 4 kommentarer

Har du reist mye og sett det meste før? Klar for noe annet? Noe helt nytt? Cappadocia er et magisk sted med natur og landskap du garantert ikke har sett maken til. Det er utenomjordisk, storslått og så vakkert. Utforsk en rosa dal i måneskinn, ri gjennom vinrankene eller svev over aprikostrærne i luftballong. Hør en konsert i en kirke gravd ut inne et fjell.  Og enda venter det mest spesielle!

 

Klikk på bildene for en større versjon

Her er det underjordiske byer bygget for å huse kameler, hester og hele landsbyer med mennesker. Det er opp til 18 etasjer ned med huler som kan skjule så mye som 30000 mennesker. Et nettverk av ganger og saler. Som i en slags merkelig bikube er det ordnet rom for oppbevaring av mat og drikke til både mennesker og dyr, for flere måneder.

Det er luftesjakter og til og med en kirke her inne. Enorme kampesteiner som trolig ble brukt til å stenge inngangene, langt under bakkeplan. Hva rømte de fra? Hvem var disse menneskene? I det hele tatt…hva har skjedd her egentlig?

Litt Colavann?

Vi ankommer Uchar flyplass og får tak i en taxi. Sjåføren er en røslig kar med den største og mørkeste barten jeg noen gang har sett. Blid som en sol. Han kan kjøre, det er ikke noe problem! Engelsken er litt mer problematisk, men sjåføren viser stolt fram en app han har lastet ned. Vi suser av gårde forbi store åkre tette med solsikker. Med vinduet rullet ned og vind i barten roper sjåføren inn i telefonen som spør oss med metallisk stemme om vi ønsker colavann? Sjåføren er sprekkeferdig av stolthet. En dame med skaut står ved siden av veien og haiker og vi kan erklære vår Cappadocia tur for åpnet!

Ettersom vi nærmer oss Cappadocia forandrer terrenget seg, plutselig ser vi den første stenformasjonen. Som et kremmerhus opp ned! Ser ut som om det er en kulisse til en film, men dette utrolige landskapet er et resultat av tre vulkanutbrudd og 4000 år med vind og vær. Den porøse vulkanmassen har holdt seg stabil noen steder, mens andre steder har den blitt blåst bort. Så ser vi disse kremmerhusene overalt, det er hundrevis av dem! Vi kjører forbi noen må sjarmerende landsbyer. Så gjennom noen smale smug og opp noen trange gater og der er hotellet!

Landet med de vakre hestene!

Cappodocia (betyr landet med de vakre hestene) er et område bestående av flere landsbyer. Hovedstaden i dette området heter Nevsehir. Midt i mellom flere viktige handelsveier ligger det. En strategisk viktig posisjon. De som regjerte i Cappadocia ville få deler av frakten som betaling fra den tids største riker: Kina, India, Egypt og Roma – som fraktet varer og krydder langs Silkeveien.

Like uvirkelig under bakken som over.

Strategisk viktig posisjon altså, men på ingen måte ufarlig. Innbyggerne måtte beskytte seg: De gjemte seg under bakken hvor de lagde sin helt egne verden med alt de trengte for opphold på flere måneder. De gjemte seg pga religion, senere flyktet de fra romerske soldate. Det er også indikasjoner på at de gjemte seg for ”sjømennesker” – altså en type pirater. Så over bakken ser vi dette uvirkelige månelandskapet og under bakken er det like uvirkelig med labyrinter av ganger, saler og kirker.

Også kommer dette som jeg synes er litt komisk. Innbyggerne i Cappadocia syntes ikke den gangen at dette med underjordiske byer var noe spesielt. Derfor bygget mange bare vanlige hus, og tettet inngangen til den underjordiske byen.

Så du kan jo tenke deg at den nye huseieren ble litt overrasket da han fant ut at han ikke bare hadde kjøpt et hus, men at det fulgte en hel underjordisk by med. Inngang fra kjelleren!

På samme måte som innbyggerne i Hermanus i Sør-Afrika trodde det var helt vanlig å se hval i hopetall rett inne ved land. Overraskelsen deres var stor da andre tilreisende ble vilt begeistret over dette fantastiske skuet! Har ikke dere dette liksom? Har du ikke sett hval før? Så rart…

Cappadocia er et magisk sted med uvirkelig vakkert landskap. Det er også kjent for å være verdens flotteste sted å sveve i luftballong. Her kan du bo i lekre grotte hoteller mens du nyter et glass lokal hvitvin på terrassen! (Narince er en druetype som tåler frost og vinen er fantastisk, fruktig og tørr!)  Cappadocia er en av våre favoritt destinasjoner og vi kan bare anbefale å oppleve dette helt spesielle stedet!

KLIMA

Cappadocia har et varierende klima. I vinterhalvåret kan man oppleve minusgrader, mens om sommeren kan man komme opp i 28 varmegrader.

HVORDAN KOMME DIT

Istanbul til Ankara og kjøre ca 2,5 til 3 timer. Eller fly til Kayseri og kjøre i ca en time. Det kan høres litt masete ut, men det er så verdt det!

NÅR ER DET BEST Å REISE?

Mai, juni og september, oktober er høysesong.

HVA DU BØR HA MED DEG

Gode sko. Vindtett jakke, caps og solbriller. Cappadocia er ikke et sted å imponere med det siste innen designkjoler eller dresser, så ta med deg noe avslappet og komfortabelt.

Klikk på bildene for en større versjon