Uttrykk du bør kjenne til før du bestiller tur til Maldivene

av | Asia, Maldivene | 0 kommentarer

Har du planlagt tur til Maldivene eller vurderer du en ferie til det vakre paradiset? Her er en oversikt over begreper du bør kjenne til.

Klikk på bildene for en større versjon

Housereef eller husrev

Korallrev som ligger så nærme at man lett kan svømme dit. Noen hoteller har et eget korallrev og noen sier at husrevet er selve øya man bor på. Det kan være greit å sjekke ut hva som faktisk gjelder.

Housereef condition

Noen refererer til husrev som ser ut som Hiroshima, det vil si at de ikke er i god stand. Hvis husrevet dør, forsvinner fisken og da er det ikke mye å se på. Korallene kan dø hvis de tråkkes på eller ved såkalt bleaching. Det betyr at vannet blir for varmt og korallene utskiller en alge som gjør at fargen blir hvitere. Korallene kan overleve dette en stund, men dør sakte om de fortsetter å bli stresset av for varmt eller kaldt vann, eller av forurensning.

Dive sites

Dykkesteder, prøv å finne ut hvor langt unna de befinner seg. Her er det enorm variasjon. Noen steder er avhengige av 1-2 timers transport hver vei og det er fint å være innforstått med det i forkant. Andre igjen har dykkesteder 10 minutter unna.

All inclusive

De fleste kjenner jo dette begrepet, men flere opererer med all inclusive pakker som kun omfatter mat og ikke drikke. Kan også være greit å sjekke i forkant.

Atoll

Best beskrevet som en sandøy på toppen av et korallrev. Atoller er dannet fra utslukkede vulkaner som ofte reiser seg flere tusen meter opp fra havbunnen. Over tid har vulkanen sunket og erodert ned til under havflaten, mens de tilhørende korallrevene har fortsatt å vokse i høyden.

Ari Atoll

Dette er det området hvor de fleste hotellene ligger. Er igjen delt inn i:

South Ari Atoll

Sørlige delen av Ari Atoll er kjent for å være det beste stedet å dykke. Har du en drøm om å svømme med hvalhai må du reise hit.

North Ari Atoll

Nordlige delen, den største forskjellen er at du vil være for langt unna der det finnes hvalhai.

Verdt å huske på

Selv om du skulle være så heldig å reise business eller å ha gullkort som sikrer deg lov til å ha med 40 kg bagasje, er det mulig at det blir et problem når du kommer til sjøflyet. Vektrestriksjoner på sjøfly er 20 kg og selv om de er greie hvis ikke flyet er fullt kan det hende du må betale overvekt for alt overskytende 20 kg. 

Husk kontanter, helst dollar til tips. Det er som kjent ingen minibank på øyene og hotellene foretrekker at man legger igjen eller gir til de ansatte.