Venezia – galskap på stylter!

av | Europa, Italia

Vi så for oss en by nærmest ødelagt av turisme. En tidligere skjønnhet som hadde fått vasket vekk sitt særpreg av oss, de besøkende, som trampet inn i kø. I en skog av selfiestenger ville vi bli møtt av utslitte innbyggere med matte blikk. Trodde vi. 

Men så står vi der da, med klump i halsen – fordi Venezia er så vakker og fordi innbyggerne smiler og trekker på skuldrene av måkene som slåss over de siste restene etter det lokale fiskemarkedet. Snakk om å møte seg selv i døra! Fra en liten bro står vi og ser  hvordan solstrålene faller forbi det tidligere palasset og treffer vannet i den stille kanalen. Vi sitter storøyde i en skinnende blank gondol som er over hundre år gammel og ser på de vakre bygningene i det vi stille siger forbi. Vi ser på hverandre og begge vet vi det samme, magien i Venezia må føles og oppleves. 

Klikk på bildene for en større versjon

«Nå er det Venezia som står for tur! Er ikke dette en turistby? Selvsagt. De holder til på tre plasser og i fire gater. For ordens skyld, det er over 200 marmorpalasser i byen, og noen hundre broer.» Morten Krogvold

Når er det best å reise?

Det gjelder å unngå hordene av turister. For å kjenne på magien og få opplevelsen av Venezia, stemningen om du vil, er planlegging avgjørende. Vi besøkte i midten av april, og opplevde deler av byen hvor vi var de eneste turistene. Vi hilste på hyggelige og imøtekommende innbyggere mens vi tok en kaffe i det lokale hullet i veggen. Et Venezia så annerledes fra alt vi hadde blitt advart om! 

Et tips er å styre unna høysesong som er fra mai til og med september. Kan du unngå helgebesøk er det også en fordel. Hva du enn gjør, ikke besøk Venezia de dagene cruseskipene slipper løs sine horder av passasjerer, sjekk anløpstider her! Noen av skrekkhistoriene stammer fra nettopp disse dagene!

Den kjente fotografen Morten Krogvold holder foto kurs her i november, som er hans favoritt tid på året. Han sier at «da er det stillhet og tåke som gjelder, selv om man kan oppleve norsk sommer midt på dagen.»

Hvordan kommer jeg enklest til Venezia

Fra 15 april har Norwegian direkte ruter fra Oslo til Venezia, knappe 2,5 time til veldig greie priser gjør det enkelt å besøke!

Hvor skal du bo

Det er mange som anbefaler å bo utenfor selve byen på grunn av høye priser, men prisene er jo avhengig av når du besøker. I høysesong er det selvsagt dyrere. Du kan for eksempel kombinere oppholdet med en tur til Verona, dit kommer du på en time med hurtigtog. Hurtigtoget har innredet møterom og det har to etasjer, vi ble skikkelig imponerte over standarden!

Anbefalte hoteller

Noen av de store luksus hotellene som Kempinski, ligger vendt ut mot den store bukten. For vår del ønsker vi oss heller opplevelsen av kanalene og Venezias egenart. The Gritti Palace eller Aman Canal Grande (her hadde George og Amal Clooney sin bryllupsfest) er to hoteller som er fantastiske å oppleve. På Aman kan du også spise middag eller ta en drink uten å bo der. Det er et tidligere palass og utrolig vakkert, men selvfølgelig også utrolig dyrt!

Vi leter etter mindre hoteller med god standard, og i Venezia er det mange å velge mellom. Vi har ikke bodd på noen av disse hotellene, men varme anbefalinger fra mange hold gir en indikasjon på at dette er steder som kan være verdt å vurdere.

Hotel Pallazzo Abadessa, 4 sjerners hotell i et historisk palass med fin beliggenhet i et litt roligere område. 

Cima Rosa Boutique Bed & Breakfast, 5 lekre rom hvor 3 av dem har utsikt mot Grande Canal. I et palass eid av en italiensk arkitekt og hans amerikanske kone, er det mulig å drømme seg bort og leve som grever i en avslappet og hyggelig ramme! Hit drømmer vi oss neste gang hvis vi er så heldige å komme tilbake! 

Avogaria Locanda vil trolig ikke vinne noen konkurranse for verdens flotteste nettside slik den ser ut nå, men med kun 5 rom er dette et hyggelig og hjemmekoslig hotell, særlig hvis du ikke er så begeistret for minimalistisk stil.

Ca’della Corte får de varmeste anbefalinger fra mange! Her kan du velge mellom hotellrom eller leiligheter, luftige og fine rom i et hotell med super beliggenhet.

Airbnb har også et stort utvalg av leiligheter i forskjellig størrelse og standard.

Her har de vært – de store kulturpersonlighetene: Lord Byron (som etter eget utsagn) forførte 200 kvinner i Venezia. Casanova inntok 50 østers før han erobret nattelivet. Wagner stakk fra regningen etter et lengre hotellopphold da han skrev 2. akt til «Tristian og Isolde». Goethe skrev «Gudskjelov Venezia – Gudskjelov at du finnes!»

Hva bør du få med deg!

Det er herlig å begynne med å utforske byen til fots. Gå inn de små smugene og oppdag at du plutselig er ved en ny bro eller et torg. Gå vekk fra de store turistmagnetene som Markusplassen eller Grand Canal i første omgang, så får du en langt bedre opplevelse av byen. Du vil gå deg vill og det er helt ok, opplevelse av labyrint uten noen utgang gjelder bare til du logger deg på Google Maps som veileder deg dit du skal.

Bestill en gondoltur! Nei, det er ikke en turistfelle. Får du riktig gondolier (det er de som styrer gondolene) og du lar dem velge sine favoritt steder, er det en magisk opplevelse som du vil huske for all tid. Vi bestilte vår tur av Alex som varmt kan anbefales!

Konsert i Teatro La Fenice, Ta en titt på programmet og bestill billetter her. Da vi besøkte, var det konsert med Grieg –  og vi kan bare tenke oss stemningen i det imponerende operahuset. Turen tilbake til hotellet gjennom små smug og over kanalene i et nattestille Venezia, vil bli en ekstra vakker bonus!  

Ellers må du selvsagt følge turistløypa og la deg imponere av Markusplassen (prøv å unngå de største hordene ved å gå så sent på dagen som mulig), nyte Palazzo Ducale og så videre – men alt til sin tid. Det er ikke noe poeng å stresse med å skulle se alt på en gang. Vi fant i hvert fall ut at det er mye mer å se enn vi i utgangspunktet trodde.

Bra steder å spise

Det finnes herlige autentiske steder å spise, og det trenger ikke bli så dyrt så lenge du vet hvor du skal gå! Cannaregio området mellom Strada Nuova og Fondamenta Nuove har mange gode og hyggelige spisesteder hvor du ikke trenger å ha arvet en formue for å sette deg ned.

Synes du det er hyggelig å spise med de lokale og ikke på et turisttsted, gjelder det å styre unna alle omtaler på Trip Advisor  (visste du at de hadde en av Londons topp restauranter med strålende tilbakemeldinger som en anbefaling, eneste skår i gleden var at restauranten aldri har eksistert!) Der de trenger innkastere for å få gjester er heller ikke å anbefale. 

Osteria Dai Zemei  Vi spiste lunsj på dette herlige stedet! Zemei betyr tvillinge. Franco og Giovanni serverer andebryst med trøffelolje på nybakt baguettskiver med veldig mye mer! De små rettene kalles cicchetti og MÅ prøves!

Skal du slå ut håret har denne restauranten verdens beste sjømat!

Fondamenta de Cannaregio, her er det lurt å bestille bord på forhånd. Nydelig mat til en helt grei pris. De bruker mer tid på kjøkkenet enn på å snekre sammen en fin hjemmeside – så bruk mailen under for å bestille
Cannaregio 1268
(+39) 041714123
Trattoria.pontini@hotmail.it

Mille Voglie da Tarcisio, kombiner med et besøk i den store kirken Basilica di San Rocco, denne restauranten ligger rett bak og serverer verdens beste pizza.

Calle Tintoretto

Santa Croce 303

Da Marisa er rimelig og veldig bra. Perfekt til middag.
Fondamenta di San Giobbe
Cannaregio 652b
(+39) 041 72 02 11

Hva er det lurt å vite om

  • Venezia er helt ulikt alle andre steder, og det er også en del ting som vi ikke vanligvis tenker på som kan være greit å vite om. Et eksempel er såkalt flooding som betyr at deler av Venezia gjentatte ganger gjennom året er oversvømt. Du vil legge merke til noen metallramper som ligger på blant annet Markusplassen. Ser ut som om noen har glemt igjen deler av en scene eller lignende, men det ligger altså klart til å monteres om til gangveier neste gang deler av byen er under vann. Dette skjer dessverre flere ganger per år, derfor er det ikke så uvanlig som man kanskje skulle tro..
  • Det finnes en app som du kan laste ned fra Appels iTunes som heter Venice Tides, eller du kan ta en titt her. Det kan være greit  å prøve å unngå de verste oversvømmelsene/det kraftigste høyvannet. 
  • Reiser du i høysesong kan det være lurt å sjekke prisene før du bestiller kaffe etc. 
  • Det finnes en del offentlige toaletter i Venezia, pass på å ha med noen Euro i mynter.

Om å elske noen til døde.

Vi har sett og hørt om demonstrasjoner mot turisme eller rettere sagt masseturisme i både Roma, Cique Terre og ikke minst i Venezia. Det er ikke hyggelig å komme på besøk når man ikke er ønsket. Men det er ikke sånn at innbyggerne i Venezia ønsker alle turister dit peppern gror!  De ønsker turister som setter pris på byen og som er villige til å støtte opp under stedets økonomi. 

Cruiseskipene er den store stygge ulven i dette bildet fordi de oversvømmer byen med dagsbesøkende. De store skipene ødelegger også fundamentet Venezia er bygget på. Lagunen og bebyggelsen er sårbar og tåler ikke strømmene og bølgene som kommer med cruiseskipene. Så demonstrasjonene er også et rop om hjelp til å bevare Venezia som ødelegges av påkjenningene turistene påfører. Mydighetene i Italia har så langt valgt å late som om det ikke er så farlig, de økonomiske sidene gjør cruiseskipene til en pengemaskin som det er vanskelig å kutte strømmen til.

Dødens Triangel

Dette området strekker seg fra Piazza San Marco, Rialto og Accademia. Det lite flatterende navnet henviser til området som er som en maurtue med turister i høysesong. Det kan bli mye å håndtere for noen og enhver, så da er det like greit å styre unna. Har hørt flere snakke om magien på Markusplassen om kvelden og natten, men det er altså etter at dagsbesøkende har forduftet.

To build a city where it is impossible to build a city is madness in itself, but to build there one of the most elegant and grandest of cities is the madness of genius. Alexander Herzen

Gudskjelov Venezia – Gudskjelov for at du finnes!

Venezia er fantastisk vakker og vi ble helt bergtatte! Noen steder må bare oppleves, stemningen og skjønnheten kan ikke til fulle fanges på hverken foto eller film. Det er dekadent og vanvittig, jeg mener – hvem ville tenke på å bygge en by her? De enorme lysekronene i murano glass, alle palassene med uendelig takhøyde og ut gjennom vinduet ser vi en skinnende svart gondol som siger forbi. Er vi midt i et filmopptak? Kommer en regissør løpende nå og roper cut! Nei, dette er en helt vanlig mandag.

For oss som ikke er så himla begeistret for hverdagens rutiner, er jo dette helt til å leve med! Ingenting her er kjedelig, Venezia er motstykket til havregrøt, kø på Kiwi og tørre matpakker. Innbyggerne drikker gjerne vin lenge før vi tenker på lunsj og det er en befriende lite fokus på normalitet. Når gondolieren tar opp kameraet og tar bilde av turistene som i et omvendt rollespill. Han hyler og hoier og vil danse med en av dem på gaten! Vi har vel ikke vondt av litt herlig galskap en mandag morgen noen av oss? Litt spesielt morsomt fordi de stive japanerne som gjestet byen så helt vettskremte ut….jada, jeg er klar over at jeg ikke er helt politisk korrekt nå…men unektelig morsomt! Venezia har personlighet! 

Den magiske gondolturen hvor vi smøg oss rundt i kanaler nærmest for oss selv, en opplevelse som ikke har noe med en turistfelle å gjøre – men om historie og kultur. Vi elsket kombinasjonen av storslåtte opplevelser som Markusplassen eller Grand Canal og de små trange smugene (og da mener vi trange)  hvor dørene er dekorert med vakre små messinghoder eller dyrefigurer.

Detaljrikdom, se opp! Det er små statuer og utskjæringer overalt, på broene eller høyt der oppe på veggen. Vi forstår at det er symboltunge saker vi ser på og blir så nysgjerrige! Hva betyr det lille afrikanske hodet på dørhåndtaket? Løven med vinger, det blir helt klart at her vi må lese oss opp!

Stor variasjon, Venezia har et stort spekter av høyst ulike ting å se og oppleve. Det er ikke bare høykultur som gjelder. Små intime kaffebarer og ikke minst shopping som kom som en overraskelse på oss….eller på mannen i mitt liv for å være presis. 

Venezia er magisk, vakkert, spennende og fascinereende på en gang. Man må oppleve det selv. Med litt planlegging kan du unngå hordene og la byen få en sjanse til å vise seg frem i all sin prakt.

Vi har egentlig en slags avtale om å ikke besøke et samme sted flere ganger, men i forhold til Venezia gjelder ikke dette, vi MÅ tilbake!

Hva mer? Festivaler, karneval, kurs etc?

Gjennom året er den en rekke ting som skjer i Venezia, dette er bare en liten del av det..

Karnevalet i Venezia som er kjent for sine masker, holdes førti dager før påske. I 2019 vil karnevalet begynne 16 februar og avslutte 5 mars. Det holdes ball og parties gjennom hele denne perioden og du kan leie kostymer, bestille billetter etc her! 

La Biennale di Venezia er  himmel på jord for dem som  er interessert i kunst, dans, musikk, film og arkitektur. Fra 11 mai til 24 november i 2019. Se her for mer info!

Filmfestivalen i Venezia som er en del av Bienalen beskrevet over, begynner 28 august 2019.

Saint Mark fest. Helgenen til Venezia er St.Mark, som feires den 25 april. Da er det regatta med gondolier og mye mer! 25 april er også Italias frigjøringsdag, så her er det duket for feiring!

Sist men absolutt ikke minst har flinke Morten Krogvold har hatt fotokurs i Venezia tidligere, sjekk her for å se om du er interessert i å lære av en mester! Snakk om å få i pose og sekk.

«Vi har sjekket restaurantene. Med høylydte sukk og stønn – har vi løftet glasset og sølt på skjorter og dressjakker! Vi er klare for workshop i Venezia!!» Morten Krogvold

Neste gang blir i hvert fall jeg med!

Klikk på bildene for en større versjon

Denne filmen klarer å fange magien i Venezia, nyt den!

Venezia