Verdens beste elefant barnehjem, Nairobi, Kenya

av | Afrika, Kenya | 0 kommentarer

Dette er Sattao, en elefantunge født 10 desember 2016. David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT) ble gjort oppmerksom på ham av noen turister. De var på safari og hadde sett den avmagrede elefantungen alene på savannen. Stedet hvor han ble observert het nettopp Sattao. På bakbena hadde den lille elefanten dype bitt fra rovdyr, han var dehydrert og med dypt innsunkede øyne var det tydelig at det sang på siste verset.

Klikk på bildene for en større versjon

Elefant barnehjemmet i Nairobi

Endelig skulle vi få besøke selveste David Sheldrick Wildlife Trust, stedet som har vist at det nytter å redde elefanter og gi dem et liv i frihet. Verdens beste elefant barnehjem ligger i Nairobi, Kenya, og vi har stilt opp med en gjeng fosterforeldre som får lov til å komme på besøk en kort stund. Fosterforeldrene er mennesker fra hele verden som har adoptert en elefant (minste beløp er USD 50 i året) og støtter på den måten arbeidet for å redde dyrene. Helt siden vi hørte om DSWT for 6 år siden har vi drømt om å komme hit!

Den visse død

Sattao ble reddet mot alle odds. Turistene ringte til DWST, som rykket ut. Trolig har elefantfamilien enten sultet i hjel, blitt skutt eller de har blitt tvunget til å forlate den lille ungen fordi han ikke var sterk nok til å holde tritt med flokken. Det ble observert snikskyttere i området hvor han ble funnet, så det er en mulig forklaring.

Elefanter forlater svært sjeldent ungene sine, det skjer bare når det ikke finnes andre muligheter. Noen ganger har vi sett at elefantmødre har kommet tilbake selv om de er inneforstått med at det betyr den visse død. De makter rett og slett ikke å forlate ungen sin.

Frilufts barnehage for elefanter

Akkurat som i en frilufts barnehage er elefantungene ute hele dagen. Det er lek og sosialisering, en uhyre viktig del av en vill elefants liv. De større elefantene tar godt vare på små. De får sine favoritter blant de minste, de passer dem og oppdrar dem på samme måte som elefanter gjør i vill tilstand. Den tryggheten de nye elefantene får fra resten av flokken har alt å si. Når vi er på besøk, er det rett før elefantene skal komme tilbake for kvelden. Fosterforeldrene har fått innvilget en stund hvor de får lov til å observere.

Ingen kroker, ingen kjetting

Her er det ingen oppstilling for fotografering eller ridning på elefanter. Det er ingen kroker eller kjetting. Vi skal få elefantene sunne og friske og gi dem et liv slik de er ment å leve; i frihet – sier en av passerne.  Vi som er på besøk får lov til å se og være rundt dem en stund, men det er helt tydelig at her kommer vi i andre rekke – heldigvis!

Styggen på ryggen

Visste du forresten at elefantryggen ikke tåler vekten av et menneske? Elefanter som brukes i ridning får før eller senere store ryggskader. En annen ting er at elefanter som brukes på denne måten må gjennom en nedbrytningsprosess – som går ut på å knekke psyken deres for å få dem til å akseptere at noen rir på dem. Selv elefanter som er født i fangenskap må gjennom denne torturen. Det er helt unaturlig for en elefant å ha noe eller noen på ryggen. I Asia kalles dette Phajan eller «å knuse». Her kan vi virkelig snakke om styggen på ryggen! Og hvis du vil lære mer om hva dette er kan du se her. 

Melk i barten

Utenfor stallen hvor Sattao sover, henger det en bøtte med en tåteflaske i. Det er kveldsmaten, og helt tydelig noe han har gledet seg til. Flasken vel fortært, og med noen solide melkebarter er det tid for å fine roen i hans lille stallboks.

Elefantunger i naturen sover mens mor, tanter og søstre vokter over dem. De står som en mur rundt ungen som sover i midten. Voksne elefanter kan sove så lite som to timer i døgnet, men ungene trenger mye mer. Noen dager senere skal vi få se en vill elefantflokk i Masai Mara som vokter over en sovende unge. De hadde trukket unna sitt vanlige område som nå var overfylt av gnuer. Gnuer kommer i enorme flokker på grunn av den årlige migrasjonen, og elefantene orker ikke deres konstante gryntelyder. De er veldig avanserte dyr, fortalte vår Masai guide. Man trenger ikke tilbringe lang tid med elefanter for å forstå at de er intelligente. Helt ulikt gnuen lo han, de er ikke veldig smarte!

Overtrett!

Sattao er litt overtrett og tumler rundt inne i stallen sin. Han reiser seg og legger seg og vimser rundt der inne. Vokteren har sett dette før, det er akkurat som med våre barn – det er bare å la dem falle til ro, sier han rolig.

Det ser ut som om han gjemmer seg bak vokteren og ser på meg fra trygg avstand. Han er litt forsiktig og sjenert, forteller passeren.  Fortroligheten dem imellom er tydelig; Sattao sutter på fingrene hans, glipper med øynene og sovner til slutt på en madrass som vokteren akkurat rekker å dytte på plass før han velter overende. Litt snorking i snabelen hører med.

Vokteren forteller at han sover i en køyeseng over Sattao, og gjennom natten forvisser elefanten seg om at vokteren er der. En liten snabel er oppe for å sjekke, og er sengen tom, blir det hyl fra stallen. Det er ikke bra for ham, forteller vokteren. Elefanter er sårbare og veldig sosiale, de er avhengige av ro og stabilitet for å vokse slik vi ønsker at de skal. Derfor kan vi ikke ha frivillige som arbeider her, vi må kunne jobbe her i mange år. Elefantene knytter seg til oss, og vi til dem selvfølgelig, men de klarer ikke at det båndet brytes. Ikke med alt de har vært med på før de kom til oss.

De fleste som kommer hit klarer vi å redde, men når det en gang imellom går galt, er det like sørgelig som å miste et familiemedlem. De har så ulike personligheter, det er helt utrolig. Noen er rampete, andre er veldig forsiktige. De to over der er bestevenner og viker aldri fra hverandres side.

Lysten og viljen til å leve

Sattao er en forsiktig og sjenert type, han er jo så liten enda. Det tar tid før han stoler på andre, det er ikke så rart, han har jo vært gjennom noe traumatisk vi ikke helt vet omfanget av! Det tok lang tid før Sattao ble bedre, men med kjærlighet og omtanke fra spesielt to eldre elefanter (Mbegu og Godoma), klarte de å motivere det aller viktigste for Sattao – lysten og viljen til å leve. Det er rørende å se hvordan de eldre jentene passer på og holder av ham, gir ham ro og kjærlighet. De er jo selv ofre for grusomheter. Nå spiser han, og fra å være et gående skjelett blir han bedre for hver dag. Til og med bittene han på bakbena er i ferd med å heles.

Mens vi snakker er det tydelig at Sattao drømmer, det rykker i føttene og han puster tungt. De promper noe innmari, ler vokteren. Ikke si det høyt, men noen ganger er det rimelig intest!

Traumatiserte

Alle elefantene her har dramatiske opplevelser med i bagasjen, det kan være krypskyttere som har drept resten av flokken foran øynene på dem, eller de kan ha blitt fanget i snarer. Løver eller andre rovdyr kan ha gått til angrep på dem, eller noen faller ned i brønner eller grøfter de ikke komme opp av. Listen er dessverre lang og vond.

David Sheldrick Wildlife Trust

Jobber for å sette traumatiserte elefanter fri når de er i stand til å klare seg i naturen. Så langt har de tatt hånd om over 150 dyr. Det har vært mange rørende møter når elefantene kommer tilbake til passerne for å vise frem ungen sin. Det er vårt ønske at de skal bli en del av de ville elefantflokkene, men de vil alltid ha et bånd til oss. De glemmer aldri vet du, sier passeren. Det er ikke bare noe som blir sagt, det er helt reelt. Noen ganger kan de komme hit for å sove ut også, de er trygge her og sover en gang imellom i nærheten av oss.

David Sheldrick var en kenyansk major, parkvokter og bonde. David Sheldrick Wildlife Trust ble etablert i hans navn av hans enke Daphne i Nairobi.  

Adopter en elefant

For å støtte opp om det viktige arbeidet DSWT gjør, er de avhengig av publikum. Adopterer du din egen elefant, får du oppdateringer og bilder underveis. Det er også en fantastisk gave å gi, våre barn har hatt stor glede av å følge «sine» elefanter. Verden er helt avhengige av ildsjeler som kan og vil. Vi tar av oss hatten for den fantastiske jobben som blir gjort på DSWT. Har du lyst til å støtte dette viktige arbeidet kan du adoptere din egen elefant her

Klikk på bildene for en større versjon

Davis Sheldrick Wildlife Trust, Nairobi