Verdens største buddhistiske monument, Java, Indonesia

av | Asia, Indonesia | 0 kommentarer

Varmen er intens. Iført saronger tasser vi mot tempelet der det ligger som en enorm mørk kloss på en irrgrønn gressplen. Svettedråpene pipler på ryggen. Kan dette virkelige forsvare en tretimers busstur og tidlig vekking? Hvorfor var det egentlig så viktig å se dette templet igjen?

Klikk på bildene for en større versjon

Tempelet dekket i aske!

Bygget mellom 778 og 856 er Borobudur regnet av mange som Verdens Åttende Under! Sett ovenfra er tempelet formet som en mandala, et spirituelt symbol som representerer kosmos. Dette enormt ambisiøse prosjektet ble jobbet med i fem generasjoner før det på mystisk vis ble forlatt kun 100 år etter. Vulkanen Merapi dekket det forlatte Borobudur i aske og slik lå det begravet helt til 1814. Virkelig interessant ble det i 1970, da samarbeidet den indonesiske regjeringen og Unesco om å restaurere dette fantastiske tempelet tilbake til tidligere storhet. Noen mener at det var hell i uhell at tempelet lå begravet så lenge, for etter sin Tornerose-søvn det er i utrolig god stand! Tempelet er bygget i flere etasjer, hver etasje skal lære oss å oppnå høyere bevissthet i henhold til buddistisk tro. Det er tre hovedgrader av bevissthet som spenner helt fra verdenen hvor vanlige mennesker bor, til den høyeste sfære som er forbeholdt guder. Oppnår vi nivået i midten, er mennesket befridd for alle lyster og lengsler. I varmen er dog min største lengsel vann, og jeg må innse at min bevissthet er solid plantet i første og laveste nivå!

Fakta

Guvernør Sir Thomas Stamford Raffles – ja, ikonhotellet Raffles i Singapore er oppkalt etter ham – tok i 1812 initiativ til å redde ruinbyen fra å falle sammen. Tempelet er et av Unescos verdensarvsteder. Navnet kan komme fra sanskrit og kan oversettes med «buddhisttempelet på fjellet». Bygget mellom år 750 og 850! Ligger i sentrale Java, 40 km nordvest for Yogykarta. Koster 15 US Dollar å komme inn.

]

Hvordan komme dit?

Byer som tar internasjonale flyankomster er Semarang og Yogyakarta. De fleste kommer via Kuala Lumpur eller Singapore.  Yogyakarta er nærmere (40 km) enn Semarang (90 km).

p

Guide

Anbefaler å ta med en guide som kan forklare mer om dette magiske stedet, veggdekorasjonene etc. Visit Asia leverte en fantastisk guide. De er kjent for å formidle anerkjente og kunnskapsrike guider.

Bo

Senthong Asri Hotel & Resto, 1 km fra tempelet

Pandok Tingal Hotel, ligger kun 700 meter fra tempelet

Når

Waisak Day Festival holdes hvert år på dagen det er fullmåne i april eller mai. Festivalen hyller Buddha og buddhistiske pilgrimer flokker hit i enorme mengder. Dette kan naturlig nok lage en del kaos og trafikkork. Regnsesongen i Indonesia er fra midten av oktober til rundt 1 april. Høysesong er juli/august.

Fantastiske veggdekorasjoner!

Den første etasjen har de høyeste trinnene, for hver etasje blir de lavere og lettere å forsere. I det vi kommer inn i gangen som går rundt hele den første etasjen, kommer vi på hvorfor vi reiste hit. Det er magisk og vakkert. De mørke stenene mot den irrgrønne tropiske naturen bak. Java er ubegripelig frodig og alle kontrastene gjør det hele slående vakkert. Vi er en gjeng på tur, og sakte siger stemningen over oss. Det er tid for undring, ble dette virkelig bygget for alle disse årene siden?

Borobodur er som en åpen bok hvor tusenvis av veggrelieffer utdyper hvordan man skal leve i forhold til buddhistisk tro. En scene viser noen mennesker som ikke er så heldige med utseendet, og det forklares at slik kan det gå om man holder på med mye sladder og løgn. Snille tanker lager snille ansikter, pleide min mormor å si.

Indonesias stolhet og vi er den største attraksjonen!

Det slår meg at det er få utenlandske turister å se, vi blir også spurt flere ganger om å stille på fotografering med diverse blide indonesiske familier. Det er tydelig at flere er veldig ukjente med skandinavisk utseende turister, og barna ser seg ikke mette på lyst hår og blå øyne.

Vår guide ser at vi sliter litt med varmen og velger ut de mest interessante veggdekorasjonene. Det slår meg at vi skulle hatt lengre tid enn våre skarve to og en halv time. Det finnes morgen- og kveldsturer som absolutt anbefales! Husk å ta med vann. Etter å ha helt innpå tett på 1 liter begynner kroppen å akklimatisere seg og varmen kjennes mer håndterlig. Vi er klare for mer!

Det meste er representert i de vakre veggrelieffene – alt fra myter om dyr, familiefortellinger, Buddhas liv osv. Det er uvirkelig vakkert og utrolig at kvaliteten er så godt bevart. Selv i dirrende varme blir vi gående i timer for å studere de fantastiske scenene. Et sted ser vi Buddha blir presentert for yppige kvinner hvor han var ment å velge noen potensielle koner. Erotiske fortellinger også altså – det er ikke den ting som ikke er dekket i dette tempelet!

Tusenvis av tente lykter sendes til himmels!

Det finnes en rekke fantastiske festivaler i og rundt dette magiske stedet. Nyttårsaften feires med tusenvis av tente lykter som sendes til himmels. Det finnes en yoga festival (3 juni) som holdes på den internasjonale yoga dagen. I april holdes et internasjonalt marathon i tilegg til en kultur- og musikkcamp i juli.

Klikk på bildene for en større versjon

Borobudur